16 decembrie 2014 - Atelier de lucru: Achizitiile Publice Durabile - Politica nationala si Planul de actiune

16.12.2014 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Reprezentantul NCPP-Moldova a participat si a contribuit la atelierul de lucru privind Planul national de politici si actiuni in domeniul achizitilor publice durabile.

Seminarul a inclus prezentarea, discutii si aprobarea Planului national de politici si actiuni in domeniul achizitilor publice durabile de catre membrii comitetului de conducere si partile interesate relevante.

8 noiembrie 2014 - Demonstrari de RECP - instruirea expertilor nationali

08.11.2014 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Instruirea stagiarilor in conceptul de RECP a fost efectuata de catre dl Rene Van Berkel, Seful Departamentului de Producere si Consum Durabil al UNIDO in cadrul initiativei de Inverzire a Economiilor in Tarile din Parteneriatul Estic (EaP Green) pe data de 8 noiembrie 2014.

Echipa nationala a proiectului EaP Green a fost familiarizata cu scopurile si asteptarile componentei de Demonstrari de RECP.

Informatiile privind expertiza, instrumente, publicatii si resurse web au fost prezentate sa sprijine activitatile de evaluare si monitorizare de RECP.

6 noiembrie 2014 - Sedinta Boardului Executiv National

06.11.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

Pe data de 6 noiembrie 2014 a avut loc sedinta Bordului National Executiv al Programului National de Producere mai Pura (NCPP).

Agenda sedintei a inclus urmatoarele puncte: (1) prezentarea detaliata a activitatilor si realizarilor pentru trimestrele 1-3 ale anului 2014, cu axarea asupra activitatilor programului regional de replicare Cluburile NU RISIPI, (2) extinderea proiectului, si (3) coordonarea pasilor urmatori pentru componenta Politici RECP.

16 octombrie 2014 - Sedinta de raportare in cadrul Programului EaP GREEN

16.10.2014 \\ EaP GREEN (2014-2017)

In cadrul initiativei de Inverzire a Economiilor in Tarile din Parteneriatul Estic (EaP GREEN), pe data de 16 octombrie 2014 a avut loc o intilnire de raportare cu privire la componenta Demonstrari de RECP a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Industriala (UNIDO, www.unido.org), in cadrul careia reprezentantul NCPP-Moldova a participat si a contribuit cu sugestii practice referitoare la problemele emergente cu care se confrunta colegii din regiune.

15 octombrie 2014 - Conferinta Regionala a Mesei Rotunde Europene privind Consumul si Productia Durabila

15.10.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

Cu ocazia celei de-a 17-a Conferinta Regionala a Mesei Rotunde Europene privind Consumul si Productia Durabila (ERSCP), din Portoroz, Slovenia, reprezentantul NCPP-Moldova a prezentat realizarile din perioada 2010-2014 precum si invatamintele trase in urma aplicarii conceptului de Eficientizare a Resurselor si Producere mai Pura (RECP) in Republica Moldova.

https://conferences1.matheo.si.

13 Octombrie 2014 - Reuniunea Regionala a RECPnet pentru Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala

13.10.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

La data de 13 octombrie 2014 in calitate de membru al RECPnet (www.recpnet.org), NCPP-Moldova a participat la intrunirea regionala a RECPNet din Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala in Portoroz.

Reuniunea anuala a facilitat promovarea conceptului Eficientizarea Resurselor si Producerea mai Pura (RECP) si a sustinut colectiv consolidarea capacitatilor RECPnet in Regiunea Europeana, actualizind membrii RECPnet cu evolutiile ulterioare in domeniul consumului si productiei durabile, in special in Europa.

6 octombrie 2014 - Atelier de lucru: Achizitii Publice Durabile

06.10.2014 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Pe data de 6 octombrie 2014 reprezentantul NCPP-Moldova a participat si a contribuit la atelierul de lucru privind Achizitiile Publice Durabile, organizat de UNEP si Guvernul Republicii Moldova in cadrul initiativei de Inverzire a Economiilor in Tarile din Parteneriatul Estic (EaP GREEN).

In cadrul intrunirii a fost prezentat raportul privind realizarile in Achizitii Publice Durabile in Republica Moldova.

Patru grupe majore de produse au fost propuse in calitate de produse tinte pentru Achizitii Publice Durabile, cu prioritizarea ulterioara a doua grupe de produse spre aprobare.

ECOLOGIZAREA ECONOMIILOR IN TARILE PARTENERIATULUI ESTIC (EaP GREEN)

06.10.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

Lansarea brosurii "ECOLOGIZAREA ECONOMIILOR IN TARILE PARTENERIATULUI ESTIC (EaP GREEN)" in cadrul Programului Uniunii Europene EaP GREEN.

Detalii vezi aici.

www.unido.org, www.oecd.org

ECOLOGIZAREA ECONOMIILOR IN TARILE PARTENERIATULUI ESTIC (EaP GREEN)

06.10.2014 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Lansarea brosurii "ECOLOGIZAREA ECONOMIILOR IN TARILE PARTENERIATULUI ESTIC (EaP GREEN)" in cadrul Programului Uniunii Europene EaP GREEN.

Detalii vezi aici.

www.unido.org, www.oecd.org.

12-14 august 2014 - Intrunirile Cluburilor NU RISIPI, Ungheni, Chisinau si Causeni

12.08.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

PLANUL DE ACTIUNE - a fost tematica celei de-a saptea reuniune a Cluburilor regionale NU RISIPI care a avut loc in perioada 12-14 august 2014 in Ungheni, Chisinau si Causeni.

Pe baza cunostintelor acumulate pe parcursul modulelor anterioare, a fost prezentat un proiect de plan de actiune membrilor Clubului, astfel incat acestia sa poata sa dezvolte in continuare planuri de actiune individuale, si sa incurajeze punerea in aplicare a masurilor RECP identificate si evaluate.

21-23 iulie 2014 - Intrunirile Cluburilor NU RISIPI, Ungheni, Causeni si Chisinau

21.07.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

Pentru a rezuma activitatile din cadrul Cluburilor desfasurate de catre companii cu asistenta personalului NCPP, fiecare membru a avut oportunitatea sa-si analizeze lista de masuri de Eficientizare a Resurselor si Producere mai Pura (RECP). Astfel, fiecare companie are potential sa-si imbunatateasca performantele financiare, sa-si reduca costurile pentru resurse si materiale, si sa ajunga la excelenta in performante organizationale. Cu ajutorul Cluburilor NU RISIPI, fiecare membru isi poate adauga propria poveste de succes la viata comunitatii locale.

A fost prezentat al saselea modul privind gestionarea sigura a chimicalelor si materialelor periculoase. Cunostintele de gestionare sigura a substantelor chimice au fost completate cu cele mai bune practici, norme si cerinte aplicabile companiilor din intreaga lume.

Companiile au discutat practicile lor existente ce tin de utilizarea materialelor periculoase, depozitarea si manipularea acestora. Au fost puse in discutii si abordarile inovatoare pentru a minimiza cantitatile de produse chimice utilizate si, prin urmare, impactul acestora asupra oamenilor si mediului.

23-29 iunie 2014 - SAPTAMANA europeana a ENERGIEI DURABILE in Moldova

23.06.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

Programul National de Producere mai Pura (NCPP Moldova) a beneficiat de ocazia sa-si sporeasca vizibilitatea si sa promoveze serviciile sale publicului larg in Republica Moldova prin participarea la expozitia in aer liber pe data de 23-29 iunie 2014 in centrul capitalei - Gradina Publica Stefan cel Mare.

Statutul de implementare a conceptului de Eficientizare a Resurselor si Producere mai Pura (RECP) la companii / organizatii autohtone a fost prezentat catre vizitatori. Afisele, prezentarile, brosurile si comunicarea cu personalul NCPP-Moldova au fost disponibile pe tot parcursul saptamanii la cortul alocat sub egida Saptamanii europene de energie durabila in Moldova (EUSEW).

Saptamana europeana a energiei durabile (EUSEW) a fost organizata pentru prima data in acest an in Republica Moldova, de luni 23 iunie pana duminica 29 iunie. Evenimentul a avut loc la Chisinau, Balti si Orhei si a inclus conferinte, activitati informative, ateliere de lucru, dezbateri publice, mese rotunde si expozitii.

eeas.europa.eu, www.realitatea.md, www.bani.md, www.timpul.md, www.publika.md, jurnaltv.md, unimedia.md, adevarul.ro.

4 iunie 2014 - Intrunirea Clubului NU RISIPI, regiunea Causeni

04.06.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

Membrii Clubului NU RISIPI au discutat realizarile de pana in prezent, apoi a fost prezentat un modul de eficientizare a resurselor si gestionare a deseurilor la nivel de companie.

Participantii au sortat fractiuni de deseuri, aplicind exercitiul practic.

Aceasta abordare practica a contribuit la intelegerea viitoarelor provocari care pot fi transformate in oportuntati de reutilizare / reciclare / recuperare de catre companiile care doresc sa invete despre ierarhia deseurilor.

3 iunie 2014 - Intrunirea Clubului NU RISIPI, regiunea Chisinau

03.06.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

La sedinta data expertul international a facilitat activitatea practica legata de implementarea RECP la companiile membre ale Clubului.

Bilantul de materiale, tehnicile de sortare si reciclare, logistica si gestionarea deseurilor, oportunitati de piata si cerintele legale au fost abordate in timpul seminarului.

Participantii au fost invitati sa sorteze fractiuni tipice de deseuri cu scopul valorificarii materialelor recuperabile si reciclabile inglobate in obiectele aruncate si determinarii riscurilor de sanatate si mediu impuse prin gestionarea necorespunzatoare a deseurilor.

2 iunie 2014 - Intrunirea Clubului NU RISIPI, regiunea Ungheni

02.06.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

Clubul NU RISIPI din Ungheni s-a axat asupra subiectului de utilizare a eficienta a resurselor si minimizare a deseurilor.

Membrii Clubului au discutat despre starea actuala a practicilor de tratare a deseurilor din comunitatea sa si s-au exprimat ideile privind solutiile practice de reciclare.

Prezentarea s-a referit la reglementarile legislative si directivele UE privind gestionarea deseurilor, precum si tehnicile RECP care vizeaza ne-admitirea, reducerea si reciclarea fluxurilor de deseuri.

Un exercitiu practic de selectare a deseurilor pe fractiune a contribuit la intelegerea posibilitatilor de reciclare, precum si a barierelor pentru potentialii reciclatori de la un flux de deseuri nesortat.

29 mai 2014 - Brosura ECOLOGIZAREA ECONOMIILOR IN TARILE PARTENERIATULUI ESTIC (EaP GREEN)

29.05.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

Lansarea brosurii "ECOLOGIZAREA ECONOMIILOR IN TARILE PARTENERIATULUI ESTIC (EaP GREEN)" in cadrul Programului Uniunii Europene EaP GREEN.

Detalii vezi aici.

29 mai 2014 - Brosura ECOLOGIZAREA ECONOMIILOR IN TARILE PARTENERIATULUI ESTIC (EaP GREEN)

29.05.2014 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Lansarea brosurii "ECOLOGIZAREA ECONOMIILOR IN TARILE PARTENERIATULUI ESTIC (EaP GREEN)" in cadrul Programului Uniunii Europene EaP GREEN.

Detalii vezi aici.

14-15 mai 2014 - Atelierul de lucru intru initierea Achizitiilor Publice Durabile

14.05.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

La 14-15 mai 2014 Directorul NCPP a participat la Atelierul de lucru in vedere initierii Achizitiilor Publice Durabile organizat de UNEP si Ministerul Finantelor al Republicii Moldova.

Organizatorii au explicat ce inseamna Achizitii Publice Durabile si cum pot fi acestea combinate cu etichetarea ecologica in scopul dezvoltarii pietelor verzi.

14-15 mai 2014 - Atelierul de lucru intru initierea Achizitiilor Publice Durabile

14.05.2014 \\ EaP GREEN (2014-2017)

La 14-15 mai 2014 Directorul NCPP a participat la Atelierul de lucru in vedere initierii Achizitiilor Publice Durabile organizat de UNEP si Ministerul Finantelor al Republicii Moldova.

Organizatorii au explicat ce inseamna Achizitii Publice Durabile si cum pot fi acestea combinate cu etichetarea ecologica in scopul dezvoltarii pietelor verzi.

30 aprilie 2014 - Intrunirea Clubului "NU RISIPI", regiunea Chisinau

30.04.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

In regiunea Chisinau, intrunirea lunara a Clubului NU RISIPI a avut loc la data de 30 aprilie 2014.

Expertul international a prezentat participantilor modulul de eficienta a apei / gestionarea apei.

Membrii clubului au facut schimb de pareri despre cadrul existent cu referire la costul apei, in special costurile de evacuare a apelor uzate.

Totodata a fost analizat un exemplu pe baza caruia intreprinderile si-ar putea reduce consumul de apa potabila si volumul apelor reziduale.

29 aprilie 2014 - Intrunirea Clubului "NU RISIPI", regiunea Ungheni

29.04.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

Intrunirea lunara a Clubului NU RISIPI din regiunea Ungheni a avut loc la data de 29 aprilie 2014.

In cadrul intrunirii, membrii clubului au studiat bazele eficientei apei / gestionarea apei, precum si unele exemple de recuperare si reutilizare a apei, aplicabile in cadrul industriilor locale.

Apoi membrii clubului au fost invitati sa-si identifice la intreprinderile proprii, masurile si optiunile de eficientizare a consumului de apa.

28 aprilie 2014 - Intrunirea Clubului "NU RISIPI", regiunea Causeni

28.04.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

La data de 28 aprilie 2014, a avut loc intrunirea lunara a membrilor Clubului NU RISIPI, regiunea Causeni.

Tematica modulului a fost eficienta apei / gestionarea apei.

In cadrul sedintei, membrii Clubului au identificat care sunt principalii consumatori de apa din cadrul intreprinderilor proprii, si ce masuri ar putea fi aplicate pentru eficientizarea consumului de apa.

10-11 aprilie 2014 - Conferinta tehnico-stiintifica cu participare internationala "ENERGIE, EFICIENTA, ECOLOGIE SI EDUCATIE" Editia a 2-a

10.04.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

Conferinta tehnico-stiintifica cu participare internationala a fost organizata de catre Asociatia Inginerilor de Instalatii din Moldova pe data de 10-11 aprilie 2014. Conferinta s-a desfasurat la Universitatea Tehnica a Moldovei, Facultatea de Urbanism si Arhitectura.

Programul National de Producere mai Pura a participat la conferinta si a prezentat experienta de implementare a conceptului de Eficientizare a Resurselor si Producere mai Pura / RECP la intreprinderi din sectorul alimentar in Republica Moldova.

NCPP de asemenea a contribuit la colectia de articole stiintifice si lucrari de cercetare, prezentind un articol cu referinta la invatamintele dobandite la implementarea conceptului RECP in Moldova.

08 aprilie 2014 - Dezvoltarea durabila verde a Republicii Moldova - Eveniment de nivel inalt

08.04.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

Un forum la nivel inalt sub auspiciile Prim-ministrului al Republicii Moldova, a avut loc pe data de 08 aprilie 2014. Forumul organizat de catre Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare in Moldova, cu sprijinul Agentiei daneze pentru dezvoltare internationala, a reunit practicieni si academicieni din sectoarele agro-alimentar / energie / managementul deseurilor.

Programul National de Producere mai Pura a contribuit la forum prin discutii in cadrul atelierelor de lucru si a prezentat experienta de implementare a conceptului de Eficientizare a Resurselor si Producere mai Pura la intreprinderi din sectorul alimentar.

www.md.undp.org, www.gov.md, www.mediu.gov.md, www.ecomagazin.ro, publika.md, unimedia.md, diez.md.

21 martie 2014 - Intrunirea Clubului "NU RISIPI", regiunea Chisinau

21.03.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

La data de 21 martie 2014, a avut loc intrunirea Clubului NU RISIPI, regiunea Chisinau.

Participantilor li s-a prezentat modulul de eficienta energetica si management in energie.

Membrii Clubului au examinat exemple de fezabilitate economica si de mediu aplicabile industriei locale.
O intreprindere a fost vizitata cu scopul identificarii optiunilor RECP.

20 martie 2014 - Intrunirea Clubului "NU RISIPI", regiunea Ungheni

20.03.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

In regiunea Ungheni, intrunirea lunara a Clubului NU RISIPI a avut loc la data de 20 martie 2014.

Un expert international a prezentat modulul de eficienta energetica si management in energie.

Membrii Clubului si-au schimbat opiniile privind cadrul existent legat de proiecte de eficienta energetica pentru intreprinderi private si municipale.
Doua intreprinderi au fost vizitate cu scopul acordarii asistentei tehnice si efectuarea masuratorilor.

19 martie 2014 - Intrunirea Clubului "NU RISIPI", regiunea Causeni

19.03.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

Intrunirea lunara a Clubului NU RISIPI din regiunea Causeni a avut loc la data de 19 martie 2014.

Membrii Clubului au studiat bazele eficientei energetice si gestionarea energiei, precum si unele exemple de eficienta economica si de mediu, aplicabile in cadrul industriilor locale.

A fost specificat faptul, ca NCPP va ghida si va asista in vederea efectuarii calculelor optiunilor RECP identificate.

27 februarie 2014 - Sedinta Boardului Executiv National

27.02.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

Sedinta Boardului Executiv National al Programului National de Producere mai Pura a avut loc pe data de 27 februarie 2014.

Raportul cu privire la realizarile Programului National de Producere mai Pura pentru anul 2013, cat si Planul de Lucru pentru anul 2014 au fost aprobate de catre membrii Boardului National Executiv.

7 februarie 2014 - Regiunea Chisinau, Sedinta Clubului NU RISIPI

07.02.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

Intrunirea lunara a membrilor Clubului Nu Risipi a avut loc in regiunea Chisinau pe data de 7 februarie 2014.

Intrunirea a fost facilitata de catre un expert international de Eficientizare a Resurselor si Producere mai Pura (RECP) D-na Aida Szilagyi, care a prezentat principiile de evaluare a costurilor iesirilor non-produs, si utilizarea indicatorilor de performanta spre sporirea capacitatilor RECP.

Reprezentantilor companiilor participante le s-a oferit posibilitatea aplicarii cunostintelor deja insusite din prima parte a intrunirii. 

6 februarie 2014 - Regiunea Causeni, Sedinta Clubului NU RISIPI

06.02.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

Intrunirea lunara a membrilor Clubului Nu Risipi a avut loc in regiunea Causeni pe data de 6 februarie 2014.

La inceputul intrunirii membrii Clubului NU RISIPI au vorbit despre realizarile de dupa intrunirea precedenta si au presentat sugestii cu referinta la managementul deseurilor la nivel de comunitate.

In partea a doua a intrunirii au fost presentate principiile de evaluare a costurilor iesirilor non-produs, si utilizarea indicatorilor de performanta spre sporirea capacitatilor de RECP la companiile participante.

5 februarie 2014 - Regiunea Ungheni, Sedinta Clubului NU RISIPI

05.02.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

Intrunirea lunara a membrilor Clubului Nu Risipi a avut loc in regiunea Ungheni pe data de 5 februarie 2014.

Participantii au facut un schimb the informatii cu referinta la aplicarea eficientizarii resurselor la companiile ce le reprezinta.
Principii de evaluare a costurilor iesirilor non-produs, si utilizarea indicatorilor de performanta spre sporirea capacitatilor de RECP au fost prezentate participantilor.

31 ianuarie 2014 - Sedinta Boardului Executiv National

31.01.2014 \\ Austrian Development Agency (2011-2015)

Intrunirea Boardului Executiv National a avut loc pe data de 31 ianuarie 2014.

In cadrul intrunirii au fost revizuite rezultatele activitatilor desfasurate in anul precedent si introduse scopurile si perspectivele activitatilor pentru anul curent.