Studiu de caz

UNIDO si UNEP au realizat si testat un sistem de indicatori pentru a identifica domeniile ce necesita imbunatatiri, ceea ce va duce la o buna temelie pentru lansarea, implementarea, monitorizarea si continuarea RECP. Acest produs permite integrarea conceptelor de protectie a mediului si econimisire a resurselor in operatiuni de afaceri si prezinta/raporteaza rezultatele progresului dupa implementarea conceptului RECP la intreprindere.
Programul NCPP Moldova a intrat in posesia acestui sistem de indicatori si profita de aplicarea acestuia la companiile antrenate. O buna masura este stabilirea si utilizarea unei perioade retroactive a sistemului de indicatori pentru 12 luni precedente perioadei de lansare a optiunilor RECP, programul NCPP urmand sa prezinte rezultatele anuale dupa initierea conceptului RECP si implementarea optiunilor RECP identificate.
Oricum, doar in peroada testarii, acest produs a reflectat deja, ca productivitatea nu este luata in consideratie in afaceri, si investitiile nu intotdeuna pot fi cele mai potrivite. Abordarea conceptului RECP face ca companiile sa constientizeze ca nu au intotdeuna cea mai buna metoda de organizare si ii motiveaza sa actioneze in acest sens.
Pina acum conducerile companiilor au recunoscut ca in afara de faptul identificarii optiunilor RECP, ce duc la reducerea directa a impactului de mediu al companiilor, metodologia si abordarea RECP i-a atras atentia la ceia ce nu acordau atentie inainte, si ca consecinta ei pierdeau bani.
Enterprise Level Indicators for Resource Productivity and Pollution Intensity (PDF)