Forumul dedicat Eficientei Energetice ca o solutie de viitor pentru intreprinderile autohtone, in cadrul componentei demonstrative RECP a UNIDO sub EaP GREEN

04.12.2015 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Primul Forum dedicat EFICIENTEI ENERGETICE a fost organizat de catre Programul National de Producere mai Pura in colaborare cu Camera de Comert si Industrie, in cadrul filialei sale din Balti.

Relevanta conceptului RECP a fost demonstrata prin exemple concrete de beneficii de mediu si economice realizate de intreprinderile autohtone.

Forumul a unit reprezentatii intreprinderilor din diferite sectoare industriale, reprezentantii autoritatilor publice locale, sectorul academic, si alte persoane interesate in beneficiile aduse de gestionarea rationala a resurselor de materiale, energie si apa, precum si in caile de raspandire a experientei de RECP.

www.chamber.md
www.balti.chamber.md
www.infomarket.md
www.trb.ro

Intrunirea Clubului NU RISIPI Balti, Modulul VI

04.12.2015 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Practicile de consum responsabil si reducerea chimicalelor au fost abordate in cadrul intrunirii Clubului NU RISIPI Balti.

Totodata, membrii Clubului au fost incurajati sa elaboreze un Plan de actiuni individual, care ii va ghida in implementarea masurilor de consum rational de resurse identificate si evaluate.

Intrunirea Clubului NU RISIPI Balti Modulul V

13.11.2015 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Necesitatea trecerii la modele de consum rational/durabil de materiale/resurse naturale si minimizarii deseurilor a fost abordata in cadrul sedintei Clubului NU RISIPI Balti.

Membrii Clubului NU RISIPI Balti au studiat practici locale si tehnici de RECP care vizeaza ne-admiterea, reducerea si reciclarea fluxurilor de deseuri si au identificat masuri pentru prevenirea risipei de materiale la companiile lor.

Instruire in Eficientizare a Resurselor si Producere mai Pura (RECP)

12.11.2015 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Rezultatele si concluziile evaluarilor RECP, precum si beneficiile in urma implementarii masurilor de RECP la companiile demonstrative au fost prezentate de catre grupul de experti stagiari.

Ghidarea si instruirea in continuare a fost acordata de catre expertul international al UNIDO, Dr. Johannes Fresner, in timpul vizitelor la companii.

Clubul NU RISIPI Balti

22.10.2015 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Beneficiile posibile de la eficientizarea consumului de apa si minimizarea apelor uzate la intreprinderi idustriale si alte organizatii au fost analizate la intrunirea Clubului NU RISIPI Balti.

Membrii Clubului au discutat provocarile curente privind consumul apei, si au identificat solutii posibile spre reducerea consumului de apa pentru companiile lor.

Presentation of EaP GREEN Demonstration Component at the World Resources Forum 2015 Workshop on Circular Economy in Action - Experiences of RECPnet around the World

13.10.2015 \\ EaP GREEN (2014-2017)

 EaP GREEN Demonstration Component is being presented on Tuesday, 13 October at 16:30 at the World Resources Forum 2015 "Workshop on Circular Economy in Action - Experiences of RECPnet around the World" organized in Davos, Switzerland from 12 to 16 October in conjunction with the Global Network Conference on Resource Efficient and Cleaner Production (RECP). 

Presentation on EaP GREEN Program and the UNIDO component in particular is going to be made by Ms. Carolina Gonzalez, UNIDO Project Manager, and Mr. Malkhaz Adeishvili, National Coordinator of the project in Georgia. 

More information is available at www.wrforum.orgwww.unido.org 

Experience from RECP Clubs implementation in all six countries of the EaP GREEN Demonstration component is going to be discussed on Thursday, 15 October at "Parallel Session on Capacity Development for RECP Solutions - Methods and Tools for RECP". 

Intrunirea Clubului NU RISIPI Balti

02.10.2015 \\ EaP GREEN (2014-2017)

 Intreprinderile industriale si alte organizatii - membrii Clubului NU RISIPI Balti, s-au intrunit sa-si imbunatateasca deprinderile / practicile in managementul energiei si sa gaseasca solutii de eficientizare a consumului de energie pentru companiile lor. 

Curs de instruire in metodele si practicile de RECP organizat de NCPP-Moldova

07.09.2015 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Un curs de instruire in metodele si practicile de RECP a fost organizat de NCPP-Moldova pentru echipa de stagiari nationali, cu prezentarea unui set de 6 module cu ilustrari practice: Concept si practici de RECP / Evaluare de RECP / Motivare, angajament si echipa / Indicatorii de RECP / Evaluare initiala de RECP / Evaluare detaliata de RECP.

Seminar de constientizare si diseminare a programului regional de replicare - Cluburile NU RISIPI

31.07.2015 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Clubul NU RISIPI a fost initiat si in Orhei, odata ce intreprinderile si organizatiile din regiune au ales sa devina membri ai Clubului NU RISIPI.

Participantilor la seminar, li s-a prezentat realizarile NCPP-Moldova, si experientele reprezentantilor din regiunile Causeni si Ungheni cu referinta la beneficiile de la implementarea RECP in aceste regiuni.

Evenimentul a fost organizat in cooperare cu Primaria or. Orhei sub egida Parteneriatului pentru mediu si crestere economica - EaP GREEN.

www.trm.md

16-17 iulie 2015 - A 4-a intilnire de coordonare a componentei demonstrative a UNIDO sub egida EaP GREEN, organizata in Kiev, Ucraina

16.07.2015 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Scopul intrunirii a fost de a revizui progresul activitatilor si de a contribui la intelegerea aprofundata privind adaptarea si replicarea conceptului de RECP la nivel national al tarilor participante la Programul EaP GREEN.

Programul National de Producere mai Pura (NCPP Moldova) a prezentat actualizarile privind replicarea conceptului de RECP in contextul local, prin organizarea Cluburilor regionale NU RISIPI in Republica Moldova.

19 iunie 2015 - Vizita de nivel inalt a Comisiei Europene in cadrul Initiativei EaP GREEN

19.06.2015 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Laura Giappichelli, European Commission, Directorate-General for Neighbourhood and Enlargement Negotiations si parteneri ai EaP GREEN au efectuat o vizita la tipografia ˝BONS OFFICES˝ - una din companiile evaluate RECP in cadrul componentei demonstrative a UNIDO, EaP GREEN.

Managerii intreprinderii a condus delegatia pentru o excursie in sectiile de producere si au explicat beneficiile dupa implementarea optiunilor RECP.

18 iunie 2015 - Intrunirea Comitetului de Supraveghere al programului EaP GREEN

18.06.2015 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Scopul reuniunii Comitetului de Supraveghere al programului a fost evaluarea progresului in procesul de implementare a componentelor programului EaP GREEN de la ultima intalnire din octombrie 2014, care s-a desfasurat in Republica Belarus, Minsk.

Totodata, participantii au discutat despre realizarile si provocarile intampinate in implementarea proiectului, despre actiunile stabilite pentru anul curent, dar si perspectivele pentru activitatile pentru anul 2016, cand se va finaliza proiectul (31 decembrie 2016).

R. Van Berkel a prezentat rezultatele componentei UNIDO, Demonstrari de RECP, ce au inclus de asemenea realizarile efectuate in Republica Moldova.

www.mec.gov.md, www.mec.gov.md, www.mediu.gov.md, www.mec.gov.md

17 iunie 2015 - Dialog consultativ privind RECP, sub egida EaP GREEN

17.06.2015 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Dialogul consultativ a fost organizat cu scopul impartirii experientei si expertizei de catre partile interesate care reprezinta guvernul, sectorul de afaceri si societatea civila spre adaptarea si personalizarea conceptului de RECP in contextul national.

Participantii au fost invitati sa reflecte asupra conceptului si terminologiei de RECP, sa le imbunatateasca spre usurarea intelegerii si adaptarii RECP in Moldova, in special in cadrul intreprinderilor industriale si sectoarele conexe.

15-21 iunie 2015 - Prezentarea realizarilor NCPP Moldova in cadrul Saptamanii Europene a Energiei Durabile

15.06.2015 \\ EaP GREEN (2014-2017)

NCPP Moldova a participat in cadrul Saptamanii europene a energiei durabile si a prezentat statutul si realizarile sale publicului larg in Gradina publica Stefan cel Mare din Chisinau, precum si in cadrul evenimentelor publice in or. Orhei. 

ww.eusew.euwww.eeas.europa.eu, www.infoeuropa.md, www.mediu.gov.md, www.bani.md, www.agora.md, www.mbc.md, www.deschide.md, www.unimedia.info 

29 aprilie 2015 - Intrunirea Clubului NU RISIPI Balti

29.04.2015 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Prima sedinta a Clubului NU RISIPI Balti a avut loc in incinta si cu sustinerea Primariei mun. Balti.

Experienta si tendintele internationale in RECP au fost prezentate membrilor Clubului de catre expertul international UNIDO, Dr. Johannes Fresner.

Primele seturi de optiuni de eficientizare a consumului de energie / apa / materiale au fost identificate pentru companiile participante.

27-30 aprilie 2015 - Ghidarea avansata a stagiarilor nationali

27.04.2015 \\ EaP GREEN (2014-2017)

In perioada 27-30 aprilie 2015, expertul international UNIDO, Dr. Johannes Fresner a ghidat si a indrumat stagiarii nationali privind deprinderi practice de promovare si implementare a RECP la intreprinderile demonstrative, cu axare asupra eficientizarii utilizarii chimicalelor.

27-28 martie 2015 - Indrumare privind demonstrari regionale de RECP

27.03.2015 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Programul National de Producere mai Pura (NCPP-Moldova) a participat la intilnirea de coordonare a componentei demonstrative regionale de RECP din cadrul Programului EaP GREEN, care a avut loc in orasul Tbilisi, Georgia.

In cadrul intrunirii, s-au prezentat realizarile primului ciclu de instruire a expertilor si aplicarea conceptului RECP la companii demonstrative; si s-a reflectat asupra activitatilor viitoare.

25-26 martie 2015 - Training privind tehnicile de RECP in sectoarele tinta

25.03.2015 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Echipa NCPP-Moldova a participat la seminarul privind cele mai bune tehnici de Eficientizare a Resurselor si Producere mai Pura pentru sectoarele tinta (industria alimentara, sectorul chimicale, materiale de constructie) organizat in Tbilisi, Georgia.

La seminar au participat echipele Centrelor si Programelor Nationale de Producere mai Pura (NCPCs) din cele 6 tari beneficiare Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova si Ucraina.

23-24 martie 2015 - Seminar privind finantarea proiectelor de RECP

23.03.2015 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Echipa NCPP-Moldova a participat la trening-ul privind practicile si metodele de finantare a proiectelor de RECP, petrecut in Tbilisi, Georgia, sub egida Programului EaP GREEN cu axarea asupra finantarii proiectelor de RECP utilizand diferite surse banesti: credite, granturi, fonduri speciale, etc.

9 martie 2015 - Ghidarea si indrumarea avansata a echipei de stagiari nationali

09.03.2015 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Atelierul de lucru pentru ghidarea si indrumarea avansata a echipei de stagiari a fost organizat de NCPP-Moldova sub componenta de demonstrari de RECP in sectorul de chimicale si sectoare relevante in cadrul Programului EaP GREEN.

Ghidarea si indrumarea rezultatelor preliminare a evaluarilor de RECP a fost efectuata de catre expertul international UNIDO, Dl Johannes Fresner.

23 ianuare 2015 - Lansarea Clubului NU RISIPI la Balti

23.01.2015 \\ EaP GREEN (2014-2017)

Clubul NU RISIPI a fost lansat in municipiul Balti, pe data de 23 ianuarie 2015, odata ce intreprinderile si organizatiile au ales sa devina membri ai Clubului NU RISIPI.

Programul seminarului a cuprins prezentarile privind statul si realizarile NCPP-Moldova, incluzand si experientele reprezentantilor din regiunile Causeni si Ungheni privind implementarea si replicarea Conceptului de RECP in regiunile lor.

Evenimentul a fost organizat in cooperare cu Primaria mun. Balti cu participarea intreprinderilor/organizatiilor si reprezentantilor Admnistratiei publice locale din regiunea Balti.